Kwan Dao

22 juli 2014 | Categorie: Algemeen

De Kwan Dao is een van de traditionele wapens die in het oude China werden gebruikt in oorlogen waarbij ook paarden werden ingezet. Strijders te paard gebruikten het lange wapen om te vechten tegen het voetvolk, en andersom. Om afstand en hoogte te overbruggen werd een kromzwaard (tempelzwaard of Dao) bevestigd aan een lange stok. Zo ontstond een heel nieuw wapen, de Kwan Dao.

De allereerste wapens die op deze manier werden gebruikt vielen onder de familienaam Tai Dao. En in de loop van de geschiedenis vielen steeds meer varianten van het lange Dao wapen onder die Tai Dao familienaam. Veruit de bekendste is de Kwan Dao, vernoemd naar Generaal Kwan Yu, door sommigen ook wel Keizer Kwan genoemd.

Een ander wapen uit de Tai Dao familie is de Chiu Wan Tai Dao, het tempelzwaard (Dao) met lange steel en 9 ringen.

Alex en Marc zijn beiden in het bezit van zo'n lang wapen. Zo heeft Alex een prachtige Kwan Dao en heeft Marc een Chiu Wan Tai Do, die hij heeft gekocht bij een van zijn bezoeken aan het Shaolin klooster in Henan, China. Beide mannen hebben de afgelopen maanden tijd gestoken in het bestuderen van de wapens en het ontwikkelen van een wapenvorm. En het resultaat mag er zijn!

"Het was een mooi en uiterst leerzaam proces dat ons vaak in gedachten terugbracht naar het oude China waar belangrijke krijgsheren allesbepalende gevechten leverden met de verlengde Dao wapens", aldus Marc.