De essentie van Kung Fu

26 september 2024 | Categorie: Algemeen

Deze week kwam ik een artikel tegen dat haarfijn en op de letter nauwkeurig beschrijft hoe ik zelf aankijk tegen de fysieke en mentale ontwikkeling van de Kung Fu beoefenaars in mijn school in relatie tot ons systeem van examineren. Het artikel sloeg de spijker vol op zijn kop en voelt voor mij als een waardevolle herkenning.

De schrijver van het artikel is niemand minder dan mijn eigen oude leermeester, de persoon bij wie ik Kung Fu heb geleerd en met wie ik bijna 20 jaar lang vol passie heb getraind.

Dit artikel beschrijft precies waarom ik in het heden en verleden afscheid heb genomen van leerlingen die niet klaar waren voor een hoger niveau, terwijl zij zelf ervan overtuigd waren dat ze dat wel waren. Leerlingen die zich blind staarden op het behalen van een hogere graad en dat als hoogste doel stelden. Bij deze leerlingen ontbrak de balans tussen hun fysieke en mentale bekwaamheid.

Om de woorden van mijn leermeester recht aan te doen en uit respect, citeer ik hieronder enkele belangrijke zinnen uit zijn artikel. Niet om te stelen of om zijn tekst te misbruiken, maar omdat ik mij helemaal vind in zijn woorden.

"Wat mijn Kung Fu school uniek maakt is dat de nadruk ligt op de kwaliteit van het leerproces. In veel systemen worden leerlingen aangemoedigd om zo snel mogelijk de volgende graad te halen. Maar bij mij draait het niet om de snelheid waarmee je een graad behaalt, maar om hoe goed je jezelf hebt ontwikkeld, zowel fysiek als mentaal. De weg naar meesterschap is persoonlijk en niet gebonden aan tijd.

Het proces van Kung Fu omvat meer dan het aanleren van bewegingen - het vraagt geduld, zelfreflectie en de bereidheid om jezelf eerlijk te evalueren. Iedere leerling volgt daarin zijn eigen tempo of situatie."

Als een leerling zelf inziet dat hij/zij meer tijd nodig heeft om de essentie van technieken te doorgronden, dan is de ontwikkeling van zo'n inzicht of van die zelfreflectie véél waardevoller dan het simpelweg halen van een volgende graad.

Mijn leermeester gaat verder:
"Het gaat niet om het afvinken van technieken of het snel bereiken van nieuwe graden. Het gaat om een Kung Fu reis van voortdurende groei - fysiek, mentaal en spiritueel - die de kern vormt van wat het betekent om een Kung Fu meester te worden."

In mijn Lanakense Kung Fu school staan op zaterdag 14 december aanstaande twee examens op het programma. 's Ochtends worden de basisniveaus 1e tot en met de 5e graad getoetst, 's avonds mag Melissa de Notarpietro de examencommissie omverblazen als zij opgaat voor de 8e graad oftewel de zwarte band.

Tegen al mijn leerlingen zou ik willen zeggen: blijf investeren in je basis en maak je stapjes voorwaarts, hoe groot of hoe klein die ook zijn. Help en steun anderen, terwijl je kritisch naar jezelf blijft. Wees niet te snel tevreden, maar schuur en schaaf door.

Probeer op jouw persoonlijke reis de essentie van Kung Fu te doorgronden. Neem daar alle tijd voor die jij nodig hebt. Ik reis graag met jou mee.

Groet.

Marc